Wat doet een orthopedagoog?

Een orthopedagoog houdt zich bezig met de behandeling en ondersteuning van kinderen, jongeren en volwassenen die in hun ontwikkeling geremd worden. Oorzaken hiervoor zijn het hebben van psychische problemen, zoals trauma's, een depressie, negatief zelfbeeld of angsten. Ook een verstandelijke beperking of ontwikkelingsproblematiek, zoals AD(H)D en ASS kan ervoor zorgen dat je tijdelijk vastloopt. De orthopedagoog kijkt met je mee om te achterhalen hoe je klachten met elkaar in verband staan en hoe jouw situatie verbeterd kan worden. Hierbij is het belangrijk om naar alle onderlinge relaties te kijken die onderdeel kunnen zijn van het probleem of juist van de oplossing. Deze ondersteuning ziet er voor iedereen weer anders uit en wordt op maat gemaakt. 

Een orthopedagoog is net als een psycholoog een universitair opgeleide gedragswetenschapper. Doorgaans zijn orthopedagogen werkzaam in een functie als onderzoeker, adviseur of behandelaar. In onderstaande infographic vind je meer informatie over de rol en werkzaamheden van de orthopedagoog. Ook is te zien hoe de orthopedagoog de verschillende mensen uit jouw netwerk betrekt bij de behandeling.

Wat doet een orthopedagoog?
Vrijblijvend intakegesprek
Vrijblijvend intakegesprek

Het is mogelijk om een vrijblijvend gesprek in te plannen. Zo kun je meer informatie krijgen en aanvoelen of ik bied wat past bij jou en/of je gezin. We leren elkaar eerst kennen voor we besluiten samen verder te gaan.